Середньостиглий сорт чорної смородини інтенсивного типу селекції Інституту садівництва УААН. Отриманий від схрещування в 1986 році сорту Білоруська солодка з гібридною формою С-106, що є комплексним донором хворобостійкості. Селекціонери К.Н.Копань, В.П.Копань.
Відрізняється незвичайно високою, стабільною врожайністю, самоплодностью, комплексною стійкістю до грибних хвороб, брунькового кліща і листової галиці, посухостійкістю, невибагливістю до умов вирощування.
Кущ вище середньої величини, напіврозкидистий. Пагони товсті, з укороченими міжвузлями, еластичні. Кисті середні, густі, по 2-3 на рубець, густо розміщені на пагоні.
Ягоди досить великі, одномірні, середньою масою 1,7-2,1 г, великі 3,2-3,6 г, округло-овальні, чорні, блискучі, при дозріванні не обсипаються. Шкірочка еластична, міцна, із сухим відривом. М'якоть зеленувато-коричнева, густа, помірно ароматна, приємного кисло-солодкого смаку (4,25-4,5 бали).
Дозрівають дружно, практично одночасно. Один з кращих сортів для споживання ягід свіжими, а також для приготування високоякісних продуктів техпереробки (желе, соки, виноматеріали) і заморожування.
Перспективний для інтенсивної культури в промисловому й аматорському ягідництві, для одержання екологічно чистої продукції, а також для просування в більш південні регіони. Швидко набув популярності у садівників-аматорів. У селекції - донор крупноплідністі, комплексної хворобостійкості та посухостійкості.